Hati berbicara;
penah makan takoyaki?makanan jepun tu..sedap kan?..tapi harga dia lagi lah sedap kan..jadi untuk jimat,meh ramai ramai buat sendiri takoyaki tu..
resepi sos
1 cawan sos tomato
1 cawan worcestershire sos Halia..agak agak 2 cm parut halus.
(nak dapatkan rasa dan aromanya..) bawang putih seulas.. ni pun sama cam halia juga fungsinya untuk aroma..
1/4 cawan gula...
masukkan semua bahan ke dalam periuk..masak la sampai jadi pekat...
sos ni bertahan selama sebulan jika disimpan di dalam peti ais..
Nak buat bancuhan tepung pulak...
tepungnya ada dijual di pasaraya..tapi agak mahal....
Tapi kalau nak buat sendiri pun boleh..
cara buat tepungnya.. 1 cawan tepung gandum 300 ml air
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam..
1 biji telur
bancuh semua ni.. kalau boleh cair tapi jgn cair sangat.. tapi jangan pekat sangat.. agak agak cair sikit dari buat cokodok...
untuk isi dekat dalam takoyaki..
Potongan fishball/fillet ketam..(ada jual dekat giant.bahagian pick and mix tu)
daun bawang potong potong halus..
kobis dipotong halus untuk ditabur..
serbuk ikan bilis serbuk nori (seaweed) katsuo.. (hirisan ikan bonito nipis nipis macam kertas)
okay sediakan tempat memasak tunayaki.. kalau takder anda boleh guna tempat masak kuih cara ker.. acuan bahulu ker.. kira okay la kot..
sapukan sikit minyak,masukkan tepung yang dibancuh tadi..3/4 penuh.. pastu masukkan fillet ketam/fishball sikit dekat dalam tiap2 lubang yang berisi tepung tu..
kemudian tabur kobis dan daun bawang...biarkan sekejap..agak agak bawahnya dah masak anda boleh pakai lidi atau apa apa yang sewaktu dengannya untuk terbalikkan setiap satu..macam terbalikkan bahulu tu..
tapi kalau takoyaki ni dia akan jadi bulat.. so pepandai la kan... bila dah dibalik balik sampai garing..cucuk dan letakkan dalam pinggan...taburkan serbuk ikan bilis (kalau ada)..taburkan katsuo,
taburkan seaweed..(kalau takde serbuk seaweed,amik kepingan seaweed then potong halus halus) letakkan sos.letakkan mayonis..
Lepas tu,cucuk pakai lidi sate,bukak mulut,then telan....
*tu pun kena ajo ke?*haha
No comments:
Post a Comment
respon